Tamer Topsakal’ın yeni kitabı Psikolojik Sorgu Teknikleri, bilimsel sorgu yöntemlerini anlatıyor

Mustafa Ali AYKOL

Dün gece 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde aracının üzerine “SMA” yazan bir kişi aracını köprüde yan park ederek trafiği kesti ve bir eylem yaptı.

Trafiğin çift yönlü olarak kapatıldığı köprüde uzun süren müzakereler sonucunda şahıs gözaltına alınırken araçta da bomba kontrolü yapıldı. Ardından köprü trafiği yeniden açıldı.

Görünüşte bebeklerde görülen SMA hastalığına karşı devletin ilaç desteği yapmasına yönelik bireysel bir protesto gibi görünen bu eylemin altında başka bir şey olup olmadığı sosyal medyanın gündemindeydi.

AKILLARDAKİ SORULAR

Bu sadece bireysel bir eylem miydi? Asıl amaç gerçekten SMA hastalığına dikkat çekmek miydi? Yoksa bu birden çok kişi tarafından planlanmış ve SMA hastalığı bahane edilerek yapılmış bir eylem miydi?

Herkesin aklındaki bu soruların yanıtları, köprüde yaptığı eylemin ardından gözaltına alınan R.Ç.C. isimli ‘bipolar’ olduğu iddia edilen şahsın sorgulamasıyla ve ardından yürütülecek çalışmayla bulunacak.

Bu olayda ve diğer olaylarda, her ne kadar suçun ve suçlunun mahkeme süreci o kişinin ya da suçun hukuki mahiyetini belirleyecek olsa da, polislerin gözaltına alması sonrasında yaptıkları sorgulama ve aldıkları ifadeler bu tarz olaylarda suçun ne olduğunun ve suçlunun asıl niyetinin ne olduğunun tespiti açısından hayati önem taşıyor.

Peki polisler tarafından yapılan bu sorgular ve ifade alma süreçleri nasıl işliyor? Bu sorgulamalar hangi yöntemlerle yapılmalı ve hangi bilimsel çalışmalara dayanmalı?

PSİKOLOJİK SORGU TEKNİKLERİ

Eski Ankara Merkez Cinayet Büro Amiri Tamer Topsakal, Etkin Kitaplar tarafından yeni yayınlanan Psikolojik Sorgu Teknikleri kitabında işte bu sorulara yanıt veriyor.

Topsakal kitabında suçun içinde bulunduğumuz çağda teknoloji ve bilimden faydalanarak şekil değiştirdiğini, polisin de bu teknoloji ve bilimden faydalanarak suç ve suçlunun bir ya da birkaç adım önüne geçmesi gerektiğini savunuyor.

PSİKOLOJİ, BİLİM VE TEKNOLOJİDEN FAYDALANMAK

Tamer Topsakal, suç soruşturmasının en önemli ayaklarından biri olan ifade alma konusunda insan beyninin psikolojisinin derinliklerinde araştırmalar yapan bilimlerin kazanımlarının kullanılması gerektiğini söylüyor ve kitabında bunun örneklerine yer veriyor.

Kitapta, adli mülakat tekniklerinin birbirini takip eden 3 aşamadan oluştuğu bilgisi veriliyor: Yazılı anlatım analizi, davranış analizi mülakatı (vücut dili analizi), psikolojik sorgu.

AŞAMA AŞAMA SUÇUN İTİRAFI VE YALAN İFADEDEN DÖNÜŞ

İlk bölüm olan yazılı anlatımda ifade sahibi ifadesini yazılı olarak verir. Yazılı anlatım analizi yöntemiyle ifadeyi veren kişinin yalan beyanda bulunup bulunmadığı çeşitli sinyaller sonucunda anlaşılabilir.

Bu sinyaller yakalandıktan sonra ikinci aşama olan davranış analizi mülakatına ya da vücut dili analizine geçilir. Bu aşamada kişiye konunu içeriğine göre özel olarak hazırlanmış psikolojiyi ölçen sorular sorularak vücut dili analiz edilir. Bu durumda kişi yalan söylediğinde geçiş sinyallerini vücut diline ve cevaplarına yansıtır.

İkinci aşamada da kişinin yalan söylediğine yönelik sinyaller alınırsa üçüncü aşama olan psikolojik sorguya geçilir. Bu aşamada mülakatçı yakaladığı sinyallerle yalan söylediğini belirlediği kişiyi özel tekniklerle yalan söylediği konuda kabullenmeye ve itirafa ikna eder.

Kitapta tüm bu aşamalar ayrıntılı şekilde anlatılıp örnekler üzerinden vaka incelemeleri yapılıyor.

Bu sebeple sadece polislerin değil, polisiyeye ilgi duyan herkesin nefessiz okuyacağı bu kitap, kitap satan mağazalardan ve internet üzerinden satın alınabiliyor.

PİŞMAN DEĞİLİM DEDİ

Emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edilen şüpheli ifadesinde SMA hastalarına dikkat çekmek için eylem yaptığını, pişman olmadığını söyledi.

patronlardunyasi.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx