Çiftçilerden ‘vergi’ protestosu: Almanya Ekonomi Bakanı feribottan inemedi

Almanya’da Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve liberal Hür Demokrat Parti’den (FDP) oluşan koalisyon hükümetinin tarım sektöründeki vergi ayrıcalıklarını kaldırma planına karşı çıkan çiftçiler, Yeşiller Partili Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck’in Kuzey Denizi kıyısındaki bir feribottan ayrılmasını engelledi.

AA’nın Alman Haber Ajansı’ndan (dpa) aktardığına göre, dün gece Schlüttsiel’deki feribot iskelesini bloke eden çiftçiler Habeck’in feribottan ayrılmasına izin vermedi. Feribottan ayrılamayan ve bireysel çiftçilerle görüşme teklifi kabul edilmeyen Habeck, Hallig Hooge’ye geri dönmek zorunda kalırken, polis çiftçileri sakinleştirmeye çalıştı.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA: TEKLİFİ MAALESEF KABUL EDİLMEDİ

Ekonomi Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Habeck’in çiftçilerle konuşmaktan mutluluk duyacağı belirtilerek “Ne yazık ki güvenlik durumu tüm çiftçilerle görüşmeye izin vermedi. Bakan Habeck’in bireysel çiftçilerle görüşme teklifi maalesef kabul edilmedi” denildi.

Aralıktan beri ‘trafik ışığı’ koalisyon hükümetinin tarımsal dizel sübvansiyonunun kaldırılmasını ve planlanan araç vergisi muafiyetini traktörleriyle protesto eden çiftçiler, istekleri karşılanmazsa bu aydan itibaren büyük protestolara başlayacaklarını belirtmişti.

HÜKÜMET SÖZCÜSÜ: UTANÇ VERİCİ

Hükümet ve politikacılar ise çiftçilerin Habeck’in feribottan ayrılmasına izin vermemesini eleştirdi. Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, Habeck’in iskeleye varışının engellenmesini utanç verici olarak nitelendirdi.

Hebestreit, “Habeck’in bugün bir feribot iskelesine varışının engellenmesi utanç vericidir ve demokratik bir arada yaşama kurallarının ihlalidir. Protesto kültürünü anlayışla karşılayan hiç kimse, siyasi ahlakın böylesine acımasızca çiğnenmesini umursamamalıdır” dedi.

ADALET BAKANI: ÇİFTÇİLERİN KAYGILARINA GÖLGE DÜŞÜRÜLDÜ

Yeşiller Partisi Federal Meclis Grubu yöneticilerinden Britta Haßelmann da ‘yaşananların şok edici’ olduğunu belirterek, “Bunun demokratik ortamda barışçıl protesto ile hiçbir ilgisi yok. Bu tür eylemler hiçbir şekilde haklı gösterilemez. Çiftçiler Birliği’nin bu saldırıları şiddetle kınamasını, bu tür eylemlerle arasına mesafe koymasını bekliyorum” dedi.

Adalet Bakanı Marco Buschmann (FDP) insanlara ya da mallara yönelik şiddetin siyasi bir tartışmada yeri olmadığını vurgulayarak, “Bu durum, barışçıl bir şekilde gösteri yapan pek çok çiftçinin kaygılarına gölge düşürmektedir” ifadesini kullandı.

TARIM BAKANI ÖZDEMİR: ŞİDDET VE ZORLAMA ALÇAKÇA

Yeşiller Partisi’nden Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ise demokrasinin hararetli tartışmalarla gelişeceğine işaret ederek, “Kelimelerin yerini laf kalabalığının ve tartışmaların yerini şiddetin aldığı yerde, demokratik bir sınır aşılmış demektir” diye konuştu.

Tarım Bakanı Cem Özdemir ise X’teki paylaşımında, toplumun geniş kesimlerinin birbirlerine medeni bir şekilde davranması gerektiğini belirterek, “Konu ister iklim aktivistleri isterse feribot limanındaki çiftçiler olsun, ben her zaman aynı kıstası uyguluyorum: Şiddet ve zorlama alçakçadır ve aynı zamanda amaca zarar verir” ifadelerini kullandı.

HÜKÜMETTEN GERİ ADIM

4 Ocak Perşembe günü Alman hükümeti, çiftçilerin tarımsal sübvansiyonların azaltılmasına yönelik kitlesel protestolarına yanıt vererek, tarım araçları için vergi muafiyetinin kaldırılmasından vazgeçileceğini açıkladı. Ancak Alman Çiftçiler Birliği hükümetin bu önlemlerini yetersiz bularak, protestolara devam edeceklerini açıkladı.

Alman Çiftçiler Birliği, istekleri karşılanmazsa, 8 Ocak Pazartesi günü ülkenin şimdiye kadar görmediği kadar büyük bir protesto başlatacaklarını duyurmuştu.

Ne olmuştu?

Almanya Anayasa Mahkemesi, Kasım 2023’te koalisyon hükümetinin, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını döneminden kalma 60 milyar euroluk kullanılmamış krediyi bir iklim fonuna aktarma kararının anayasaya aykırı olduğuna karar vermesinin ardından Almanya hükümeti 2024 bütçesinde tasarrufa gitmek zorunda kalmıştı. Mahkeme kararının ardından hükümetin borç frenini art arda beşinci yıl için askıya alması ya da tasarruf ve vergi artışları için yaklaşık 17 milyar euro bulması gerekiyordu.

Hükümet, gelecek yılın bütçesinde açığı kapatmak için geçen hafta karbon vergisini öngörülenin üzerinde artırdı. Karbon vergisi (CO2 fiyatı) ton başına 30 avrodan 40 avro yükseltildi. Bunun da ülkede benzin ve dizel litre fiyatlarını sırasıyla 4,3 cent ve 4,7 cent artırması bekleniyor. Hükümet, bütçe kesintilerinin bir parçası olarak çiftçiler için vergi muafiyetlerini kaldırmayı ve tarımsal dizel sübvansiyonu da sonlandırmayı planlıyordu.

Hükümetin planına göre, Alman çiftçiler artık tarımda kullandıkları mazot için vergi indirimi almayacak ve tarım araçları için vergiden muaf tutulmayacak. Almanya hükümeti bu önlemlerin iklimin korunmasına yardımcı olacağını savunuyor. (DIŞ HABERLER)