Metin Münir’in son yazısı: Varlık hep ‘İnsan aklının kavrayamayacağı gerçek’ olarak mı kalacak?

T24 Haber Merkezi

Cumartesi günü günü hayatını kaybeden Kıbrıslı gazeteci ve yazar Metin Münir, KKTC’de yayın yapan Diyalog Gazetesi’nde öldüğü günün sabahında yayımlanan son yazısında, insanların “varlık” algısını sorgulayan bir yazı kaleme aldı.

Münir, “Tao ve kainatın sırları” isimli son yazısında, “Varlık hep ‘İnsan aklının kavrayamayacağı gerçek,’ olarak mı kalacak?” diye sormuştu.

Münir yazısında insanlığın kainatın yaklaşık yüzde 5’i hakkında bilgi sahibi olduğuna dikkati çekerek, “Bir bütünün yüzde doksan beşinin ne olduğunu bilmeden yüzde beşini kesin olarak anlamak mümkün mü?” sorusunu da yöneltti okuyucularına.

82 yaşındaki Metin Münir, bu yazının yayımlandığı gün, Girne Ozanköy’de, son yıllarca okuyucularına sıkça bahsettiği bahçesinin bulunduğu evde rahatsızlandı ve Lefkoşa’da kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. 

Diyalog Gazetesi’nin internet sayfasında yayımlanan yazının altındaki yorum bölümünde, birçok okuyucusu Münir’e veda mesajları yazdı.

Münir’in son yazısının ilgili bölümü şöyle:

Dünyanın da içinde yer aldığı Samanyolu Galaksisi’nde yüz milyarlarca yıldız var.

Kâinattaki galaksi sayısı trilyonlarcadır.

Bu çokluğu açıklamak bir yana, büyüklüğünü kavramak bile imkânsızdır.

Bütün bu yıldızlar ve galaksiler kâinatın var olduğu 13.8 milyar yıl içerisinde nasıl meydana geldi? Bunu bırakın milyar yılı kafanız alıyor mu? Kâinatla ilgili bilimsel tespitlerin birçoğu kesin olmaktan uzaktır. Olması da mümkün görünmüyor.

Bir başka konu daha var: Görünen kâinat, yıldızlar galaksiler falan, kâinatın yüzde beşini meydana getiriyor. Geriye kalanı, yüzde doksan beş, “karanlık madde” ve “karanlık enerji”dir. Bunların ne olduğuna dair en ufak bir bilgimiz yoktur.

Bir bütünün yüzde doksan beşinin ne olduğunu bilmeden yüzde beşini kesin olarak anlamak mümkün mü?

Varlık hep “İnsan aklının kavrayamayacağı gerçek,” olarak mı kalacak?

Kesin olan bir şey var ama…

Kâinat içinde canlıların yaşayabileceği bir biçimde var oldu. Bu soruları sorabilelim diye mi…

Metin Münir kimdir?

Metin Münir, 1944’te Lefkoşa’da doğdu. Liseden sonra Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde okudu ve gazeteci oldu.

Münir, öğrenimine ara verip iki sene Kıbrıs Harekâtı‘nda mücahitlik yaptı.

Turkish Daily News, BBC, London Times, Financial Times ve Sunday Times‘ın Türkiye temsilciliğini, Güneş Gazetesi‘nin bir buçuk yıl genel yayın yönetmenliğini, Yeni Yüzyıl, Yeni Binyıl, Sabah Gazetesi ve Vatan Gazetesi‘de köşe yazarlığı yaptı.

Münir, ilk işi olan Turkish Daily News’da, beş yıl çalıştı. Bundan sonra Financial Times ve Sunday Times’ın 12 yıl boyunca Türkiye temsilciliğini yaptı. Sonraki bir buçuk yıl Güneş gazetesinin genel yayın yönetmeni oldu. Yeni Yüzyıl, Sabah, Vatan ve Milliyet’te çalıştı.

2 Kasım 2012’de Milliyet’teki işine son verilen Münir, 30 Haziran 2015 tarihinden 4 Temmuz 2020’ye kadar T24’te yazılarına devam etti.

Basılmış iki kitabı; Sabah Olayı, (İstanbul, Altın Kitaplar Yayınevi, 1993) ve Ölümden Sonraki Hayatım, (İstanbul, Doğan Kitap, 2004) var.

Münir, 4 çocuk babasıydı.

 

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir